5 nya favoriter i tillfälligt sortiment (2024)

Domaine Laroche är en fransk vinproducent vars historia sträcker sig tillbaka till 1850. Vinhuset var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis i norra Bourgogne och firman har idag, förutom sin produktion i Bourgogne, även verksamhet i Languedoc.

Nu vill vi föra fram ett läckert vin från Chablis Premier Cru vingården Montmains som ligger strax söder om lilla staden Chablis i en sydostslu*ttning med fin exponering och mycket fossilrik jord. Vinet bjuder på en läckert nyanserad och fruktig doft med inslag av gula äpplen, fat, mineral, melon, smör, macadamianötter och citron. Smaken är fruktig och mycket frisk med inslag av fat, gula äpplen, mineral, krusbär, honungsmelon, smör, örter, macadamianötter, vanilj och citron.

Druvklasarna skördas för hand och sorteras innan pneumatisk press. Musten får därefter vila i 12 timmar vid 12–15°C i stora tankar för naturlig sedimentering. Alkohol- och malolaktisk jäsning sker i franska ekfat (30%) samt i rostfria ståltankar (70%). Ekfaten varierar från ett till sju år gamla och rymmer 228, 300, 400, 500 till 600 liter.

70 procent av vinet har lagrats fem månader på franska ekfat om 228 liter och resterande vilade på ståltankar. Ekfaten var ett till sex år gamla. Efter att vinet blandats lagrades det ytterligare sju månader tillsammans med jästfällningen fram till buteljering.

Vitt vin

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains

329,00 kr

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gula äpplen, krusbär, mineral, smör, örter, vanilj och citron. Vinet har en lätt fet textur och eftersmaken har en ypperlig längd.

Uttrycksfull Crozes Hermitage till hösten

Crozes-Hermitage är den största appellationen i norra Rhônedalen. Vad det gäller de röda vinerna så är det druvan syrah som gäller. Dock är det tillåtet att tillföra maximalt 15 procent av områdets gröna druvor. Men i detta vin är det helt och hållet syrah som spelar ut sin breda repertoar. Här bjuds vi ett balanserat vin med vibrerande syra som bjuder på en snygg bouquet av röda vinbär, björnbär, färska örter, svartpeppar och stenig mineralitet.

Domaine de Murinais historia sträcker sig tillbaka till 1768, ett årtal som står inristat på väggen i vinkällaren. Familjeegendomen omfattar 17 hektar vingårdar i Crozes Hermitage och drivs idag av Luc Tardy som tog över gården 1998. Trots att hans familj har odlat druvor i sju generationer är han den första att sälja vin under eget namn. Idag består egendomen av 17 hektar vingårdar som alla är belägna i Crozes-Hermitage. Vingårdarna kring Beaumont-Monteux vilar på alluvialjordar och har galets roulés och de resterande vingårdarna ligger i de sydöstra delarna av appellationen, där jordmånen består av kalkhaltig lerjord.

De olika vingårdslägena viniferas separat och efter jäsningen i cementkärl lagras vinet ett och ett halvt år på ekfat om 600 liter, så kallade demi-muids. Vinets avnjuts med fördel till anrättningar av vilt-, lamm- eller nötkött. Varför inte servera en lammytterfilé med smörstekta trattkantareller och en rödvinssås som får sjuda ihop med färska björnbär? Till det en potatisterrin med getost och kvällen är räddad.

  • Domaine de Murinais Crozes Hermitage Les Amandiers, nr 92376, 750 ml, 249 kr.

Rött vin

Domaine de Murinais Crozes Hermitage Les Amandiers

249,00 kr

Nyanserad, kryddig, fruktig smak med inslag av björnbär, svartpeppar, skogshallon, plommon, mörka körsbär, lakrits och lagerblad.

Ekologisk Rosso di Montalcino med intensitet

Nu beger vi oss till Toscana, drygt sex mil söder om Sienna. Där finner vi Rosso di Montalcino som omfattar samma avgränsade område som 'storebror' Brunello di Montalcino. Skillnaden är att vinet ofta kommer från yngre stockar, och att det har en kortare lagringstid på fat.

Druvorna som används till detta vin skördas för hand och kommer från samma vingårdar som egendomens Brunello di Montalcino samt ett urval av deras mer nyplanterade vingårdar.

I glaset en stor och komplex doft med inslag av körsbär, ceder, aprikos, solmogna jordgubbar och kryddiga inslag från fatlagringen. Smaken är fruktig och inbjudande med välbalanserade tanniner och uppiggande syra.

Druvorna avstjälkas, krossas och jäses vid kontrollerad temperatur med överpumpning. Därefter pressas druvorna och lagras sedan under ett år på stora slavonska ekfat samt 5-10 procent franska barriquer. Efter lagringen buteljeras vinet och lagras ytterligare 6 månader på flaska innan det lanseras på marknaden.

Tenuta di Collosorbo är en välrenommerad producent belägen i den södra delen av Montalcino, Italien. Gården har varit i familjen Ciaccis ägo sedan 1850-talet och drivs idag i tredje generation av Giovanna Ciacci och hennes döttrar, Laura och Lucia, tillika egendomens vinmakare och agronom.

Med en stark förankring i tradition, kombinerat med modern produktionsmetodik, skapar Tenuta di Collosorbo eleganta och uttrycksfulla viner som speglar såväl sitt ursprung som områdets anrika historia.

Rött vin

Collosorbo Rosso di Montalcino

209,00 kr

Fruktig och kryddig doft av körsbär och fat. Smaken är frisk och sammetslen med elegant struktur. Gotta till de flesta kötträtter och smakrika pastarätter.

Blaufränkisch av bästa snitt

Dorli Muhr har sin verksamhet i vinbyn Prellenkirchen i regionen Carnuntum några mil öster om Wien mot den slovakiska gränsen.

Hos Dorli Muhr spelar Österrikes blå paraddruva Blaufränkisch huvudrollen och täcker 80 procent av odlingarna. Har du ännu inte upptäckt denna druvas potential är det dags nu. Här har vi ett härligt vin med nyanserad, bärig och kryddig doft med inslag av körsbär, vildhallon och fat. Elegant, mycket frisk, fruktig smak med balanserad fatton, inslag av mörka körsbär, björnbär och en fin pepprig ton.

Alla odlingar sköts ekologiskt och samtliga viner från årgång 2018 och framåt är ekologiskt certifierade. Druvorna till Samt & Seide kommer från 20 olika lägen i vingårdarna Spitzer, Roterd, Panhölzer, Holzweingärten och Kranzen, samtliga belägna i sydslu*ttning på berget Spitzerberg. Vinstockarna är mellan 15 och 35 år gamla. Vinet har lagrats på ekfat i 18 månader på en blandning av 1000 liter stora ekfat och 3000 liter stora jäskar av trä. Ingen ny ek har använts.

Rött vin

199,00 kr

Nyanserad, bärig och kryddig doft med inslag mineral, mörka bär, vildhallon. örter och fat. Elegant, mycket frisk, fruktig smak med balanserad fatton, inslag av mörka körsbär, björnbär och en fin pepprig ton.

Kryddig Ribera del Duero från Bodegas Protos

Redan från sin begynnelse har Bodegas Protos visat sig vara banbrytande. Grundat 1927 av en grupp visionära vinodlare, har företaget vuxit till den ikon det är idag. Egendomen har fortsatt att producera viner som hyllas av vinälskare över hela världen och anses idag vara ett av Spaniens mest framstående vinhus. Druvan tempranillo, eller tinto fino som den kallas i området, är Bodega Protos signum. När man avnjuter Protos 27 av årgång 2021 finner man en elegant och fruktig doft med inslag av solmogna mörka bär, kryddor och rostade fat. Smaken är uttrycksfull, komplex, mycket välbalanserad, mjuk och fruktig med runda fina tanniner. Lång harmonisk eftersmak.

De handskördade druvorna får en inledande kallmaceration följt av 20 dagars spontanjäsning i rostfria ståltankar vid 25 grader. Vinet tappades sedan över till ekfat för malolaktisk omvandling och lagring. Vinet har lagrats 16 månader i nya franska fat, sedan ytterligare 12 månader i flaska

Rött vin

Protos '27

259,00 kr

Elegant och fruktig doft med inslag av solmogna mörka bär, kryddor och rostade fat. Smaken är uttrycksfull, komplex, mycket välbalanserad, mjuk och fruktig med runda fina tanniner. Lång harmonisk eftersmak.

5 nya favoriter i tillfälligt sortiment (2024)
Top Articles
Manage Accounts with Wells Fargo Online®
Account Activity – Checking Online – Wells Fargo
Sdn Md 2023-2024
Knoxville Tennessee White Pages
El Paso Pet Craigslist
Mychart Mercy Lutherville
CHESAPEAKE WV :: Topix, Craigslist Replacement
Encore Atlanta Cheer Competition
Lantana Blocc Compton Crips
Zoebaby222
Epaper Pudari
Olivia Ponton On Pride, Her Collection With AE & Accidentally Coming Out On TikTok
The Rise of Breckie Hill: How She Became a Social Media Star | Entertainment
Moparts Com Forum
Dr. med. Uta Krieg-Oehme - Lesen Sie Erfahrungsberichte und vereinbaren Sie einen Termin
Conscious Cloud Dispensary Photos
Trivago Sf
UPS Store #5038, The
Menards Eau Claire Weekly Ad
Craigslist Apartments Baltimore
Haunted Mansion Showtimes Near Epic Theatres Of West Volusia
Webworx Call Management
What Sells at Flea Markets: 20 Profitable Items
Unreasonable Zen Riddle Crossword
Pronóstico del tiempo de 10 días para San Josecito, Provincia de San José, Costa Rica - The Weather Channel | weather.com
Shoe Station Store Locator
Osrs Important Letter
Experity Installer
Otis Offender Michigan
MethStreams Live | BoxingStreams
Shiftwizard Login Johnston
24 slang words teens and Gen Zers are using in 2020, and what they really mean
Kagtwt
404-459-1280
Iban's staff
Pill 44615 Orange
Google Jobs Denver
What Time Is First Light Tomorrow Morning
Winco Money Order Hours
Bianca Belair: Age, Husband, Height & More To Know
Puretalkusa.com/Amac
Sams Gas Price Sanford Fl
Frontier Internet Outage Davenport Fl
Large Pawn Shops Near Me
Keci News
3367164101
Ronnie Mcnu*t Uncensored
Horseneck Beach State Reservation Water Temperature
Bluebird Valuation Appraiser Login
Chitterlings (Chitlins)
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5547

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.